13

Linfrön - Nyttigt Vs GiftigtDet känns som att det generellt pratas mycket om hur bra linfrön är eftersom de är rika på kostfibrer och innehåller nyttiga fettsyror. Jag lärde mig något spännande i skolan tidigare i veckan som jag inte hade haft en aning om. Linfrön innehåller höga halter av sk vätecyanid, som är ett gift som kan ge allvarliga allmänsymptom (neurologiska symptom). Symptomen beror på att cyanid förhindrar syre att utnyttjas av kroppens vävnader, genom att det blockerar ett enzym i den sk andningskedjan i våra celler. Risk för förgiftning kan dock först uppstå vid intag av mer än 100 gram linfrö per dag (ca 10 matskedar). Därför rekommenderar livsmedelsverket att intaget av linfrö bör begränsas till 1-2 msk dagligen. Det medför ingen förgiftningsrisk, och man bör hellre hålla sig till hela linfrön än krossade sådana, eftersom de ger upphov till mindre cyanid än krossade.
Det känns dock som att så länge man håller sig till ett rimligt intag, inte behöver bekymra sig om detta. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter hela linfrön, men så länge som man håller sig till rekommendationerna skulle jag tycka att man givetvis kan äta dem krossade om man föredrar det, och exempelvis vill komma åt de nyttiga fettsyrorna.

Själv tycker jag om att använda linfrö i bakning, gröt eller exempelvis sallader, och har alltid använt mig av endast hela linfrön. Det kommer jag givetvis även att fortsätta med eftersom de inte rör sig om mer än någon matsked här och var.

Brukar ni äta linfrö och kände ni till denna "risk"?

Liknande inlägg

Kommentarer:

1 Elna:

skriven

Nej det kände jag verkligen inte till! Men vad intressant. Vilka sorters neurologiska symtom kan man få? Jag tycker om att äta det på fil & gröt, men har inte haft råd att köpa på ett tag nu. Men min mamma äter mängder!! Borde kanske varna henne... haha ^^

2 Mickan:

skriven

Ja det tycker jag du ska göra! Curryn och kokosmjölken blir riktigt god tillsammans!Jag kände till risken och jag brukar äta linfrö på yoghurt/film/gröt nästan varje dag. Men då brukar jag hålla mig till en matsked så jag inte ska hamna i riskzonen! =)

3 Andréa:

skriven

Jepp jag äter ca 1-2msk i gröten varje dag och då krossade eftersom jag som veg vill åt alfa-linolensyran och dess förmåga att bilda epa och dha.. tycker det är lite konstigt att slv rekommenderar hela eftersom man ju då inte tillgodogör sig näringen.. men de måste väl ta det säkra före det osäkra antar jag..gott är det iaf! :)

4 amanda:

skriven

hej tjejen. gårdagen var jättefin. vi hade mysigt och åt gott. kvällen slutade hemma i tv soffan. vi gav varandra massage och kikade på stjärnorna på slottet. älskar det programmet :) går repris ikväll på svt24 om du är intresserad :) idag har vi diskat, tvättat, hälsat på hos svärföräldrarna, promenerat och ätit gott. gjorde en fruktsallad på äpple, apelsin, banan, svarta vinbär, lade sedan en klick kesella ovanpå. mums!!! vad gör du idag? kram!!!

5 lina:

skriven

gäller detta även för ljus phyllium frön?

tacksam för svar

mvh lina

6 Molly:

skriven

jag äter linfrön och jag kände till denna risk :)hoppas att du har haft en bra dag och helg i stort :) här har det varit bra med promenad med vän.jag skrev dikter en period, men så kom jag av mig, kanske ska ta upp det igen, det är ett bra sätt att få ner sina tankar på :)ta hand om dig! kramar

7 Clara:

skriven

Hej!Jag har inte hört om den risken men däremot en annan sak med linfrön som är ganska intressant och som jag tror att många inte vet.. Linfrön hämmar kroppens upptag av järn så om man vet med sig att man har låga järnvärden borde man vara lite försiktig med dom!Bra blogg, daglig läsning för min del :))

8 Jenna:

skriven

Sv Lina:

Nej vad jag hört i skolan, och efter lite eget forskande så gäller detta inte psylliumfrön :)

9 Jenna:

skriven

Sv Elna:

Det är förmodligen ingen fara då hon inte lär äta mer än några matskedar om dagen. Symptom man kan få vid "förgiftning" är ex huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring, domningar, hjärtklappning, andnöd och cyanos (= blåaktig missfärgning av hud och slemhinnor p.g.a. att blodets syrehalt är låg), kramper, koma osv.. Men detta gäller alltså vid "överdos", och jag tror inte att ngn någonsin har ätit så mycket för att kunna råka ut för det :)

10 Jenna:

skriven

Sv Clara;

Det där med järnet visste jag faktiskt inte heller. Spännande att veta tycker jag!Kul att du uppskattar bloggen :)

11 Johanna:

skriven

Jag brukar äta linfrön men max 2 matskedar eftersom jag kände till den här risken.

12 CaTTis:

skriven

Nej, jag kände inte till denna risk. Jag äter det inte ofta, men min sambo gör när han blir konstig i magen...=/ Men de är ju absolut inga 10matskedar om dagen..=P Kram

13 Anders:

skriven

Ämnet som innehåller cyanid kallas vitamin B17 av vissa. Laetril och Amygdalin är andra varianter. Men cyanid finns även i det livsviktiga B12-vitaminet. Det är tydligen gammal kunskap att detta ämne är giftigt för - cancerceller. De käkas upp av cyaniden och bensaldehyden som frigörs från "Amygdalinet" vid kontakt.Kolla in de här länkarna:

http://video.google.ca/videoplay?docid=4312930190281243507&ei=wsVgS-S9Gdr5lAfHyfGcCA&q=g+edward+griffin&hl=enhttp://www.youtube.com/watch?v=MJ_4YkekV9A&feature=related

Kommentera här: